Rectale ballon
Het onderzoek met een rectale oefenballon wordt vooral uitgevoerd bij mensen met ontlastingsproblemen, zoals ongewild verlies van ontlasting of obstipatie.
Bij dit onderzoek wordt een kleine ballon op een dun slangetje in de endeldarm gebracht. Het slangetje is verbonden met een spuit. Via deze spuit wordt lucht in de ballon geblazen. Hiermee wordt de vulling van de endeldarm nagebootst.
Met dit onderzoek wordt de gevoeligheid van de endeldarm voor vulling en de vullingcapaciteit van de endeldarm getest. Bij het testen van de gevoeligheid van de endeldarm gaat het om het eerste gevoel van aandrang en het gevoel waarbij iemand naar het toilet zou gaan. Bij de maximale vullingcapaciteit wordt de hoeveelheid lucht bepaald waarmee de ballon gevuld kan worden voor de patiënt heftige drang voelt of denkt de controle over de ontlasting te verliezen.
De rectale ballon kan ook als therapie worden ingezet zodat de patient meer controle krijgt over aandrang voor ontlasting en deze kan leren uitstellen door de bekkenbodem adequaat te gebruiken.
Het onderzoek wordt altijd vooraf uitgebreid met u besproken en is niet pijnlijk.