Bel voor een afspraak 071 - 785 1087 of stuur een e-mailbericht naar: info@becleiderdorp.nl

logo
logo

PTNS

ptnsPTNS (Percutane Tibial Nerve Stimulation) is een vorm van neurostimulatie. Hierbij wordt door middel van een kleine naaldelektrode stroomimpulsen gegeven aan de lange beenzenuw in het onderbeen net boven de binnenzijde van het enkelgewricht.

De beenzenuw komt uit op dezelfde plaats in het ruggenmerg als de 3e heiligbeen zenuw, die bij de inwendige stimulatie wordt geprikkeld. Via prikkeling van de onderbeenzenuw wordt ook de 3e heiligbeenzenuw geprikkeld met hetzelfde effect voor de blaas.

De behandeling:
De behandeling is zeer eenvoudig: er wordt aan de binnenzijde van het been net boven de enkel een kleine naaldelektrode aangebracht met een tweede plakelektrode aan de binnenenkel. Vervolgens wordt daar een stroompje op gezet welke de beenzenuw (Nervus Tibialis) gestimuleerd. Door deze stimulatie wordt het mictie centrum (blaas controle centrum) in het sacrale gedeelte van het ruggenmerg gestimuleerd. Voor patiënten met een overactieve blaas, dit geeft klachten van overmatige aandrang van de blaas en vaak kleine beetjes plassen (ook ’s nachts), en voor patiënten met aandrang incontinentie (verlies van urine bij aandrang van de blaas) is PTNS therapie geschikt.

Na onderzoek en het bepalen van de betreffende bekkentherapeutische diagnose wordt bij de patiënt PTNS behandeling toegepast. Bij een goed resultaat (een verbetering van meer dan 50%) kan, afhankelijk van de wens van de patiënt, verder worden gestimuleerd. Veelal wordt hiervoor door de patiënt een eigen PTNS apparaat (met plakelektroden) aangeschaft en wordt de frequentie van de PTNS behandeling afgestemd op de behoefte van de patiënt.

PTNS-therapie kent vele voordelen: het is een relatief eenvoudige en effectieve behandeling zonder bijwerkingen.

Contactgegevens

Bekken Expertise Centrum Leiderdorp
Splinterlaan 162
2352 SM Leiderdorp
071 – 785 1087

Meer contactinfo

Aanwezigheid

Karin Anthonissen

  • Maandag
  • Dinsdag
  • Woensdag

Margot Klaver-de Groot

  • Dinsdag
  • Donderdag
  • Vrijdag

Bregje Vriend

  • Vrijdag

Openingstijden

Afspraak voor telefonisch- e-mail- en beeldbelconsult op aanvraag.    

Maandag:   9:00 - 17:00 uur
Dinsdag:   9:00 - 17:00 uur
Woensdag:   9:00 - 17:00 uur
Donderdag:   9:00 17:00 uur
Vrijdag:   8:00 - 17:00 uur