Wat doet een bekkentherapeut?
Bekkentherapeuten zijn geschoold op het gebied van het uro-genitale systeem ( urinewegen en geslachtsorganen), het gastro-intestinaal systeem ( maag en darmen) en op het gebied van seksuele problematiek gerelateerd aan een functiestoornis van de bekkenbodem. Wij zijn bevoegd voor het geven van NVFB ZwangerFit® en in staat om op professionele wijze, de zwangere vrouw en haar partner te begeleiden rondom zwangerschap en bevalling, dit vanwege de expertise op het gebied van lage rug -bekken en bekkenbodemproblematiek.
Het onderzoek
Om een goed beeld te krijgen van uw klachten vindt er de eerste keer een uitgebreid vraaggesprek (anamnese) plaats. Hierin wordt u gevraagd naar uw klachten en worden alle domeinen van de bekkentherapie uitgevraagd. Zo wordt er gevraagd naar plassen, ontlasten, lage rug- en bekken, seksuologie en bij dames ook naar gynaecologie. Omdat alle domeinen met elkaar te maken hebben wordt dit zo compleet mogelijk in beeld gebracht om u zo goed mogelijk te begeleiden. Hierin kunt u, afhankelijk van uw klacht(en), ook gevraagd worden om een dagboek met betrekking tot het plas- drink- en ontlastingsgedrag bij te houden.
Naast een anamnese en een basis lichamelijk onderzoek vindt op indicatie de volgende aanvullende diagnostiek plaats:
- Een functieonderzoek van de bekkenbodem (uitwendig en inwendig). De diagnostische meerwaarde hiervan is het inzichtelijk maken van de coördinatie, kracht en relaxatie van bekkenbodem.
- Vaginale / anale myofeedback ter beoordeling van o.a. coördinatie en spanning van de bekkenbodem
- Rectale ballon: meten van sensibiliteit en aandranggevoel.
- Uroflowmetrie
- Echografie
Na het diagnostisch proces wordt de bekkentherapeutische diagnose gesteld, waarna aan de hand van de geformuleerde behandeldoelen in overleg met de patiënt een behandelplan wordt opgesteld. Evaluatie en zo nodig bijstelling van de behandeling vindt regelmatig plaats. Download hier: overeenkomst Bekken Expertise Centrum en cliënt